«Η αξιοκρατία και η αξιολόγηση αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες», είχε τονίσει τον Ιούνιο του 2019 από την Ηλεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα αυτά βέβαια όσο ήταν στην αντιπολίτευση, καθώς η συνέχεια αποδείχτηκε τελείως διαφορετική. Κομματικοί διορισμοί, τοποθετήσεις συγγενών και φίλων σε κρατικές θέσεις, αριθμός μετακλητών συνθέτουν την «αξιοκρατία» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημόσια διοίκηση. Τα παραδείγματα πολλά και οι περιπτώσεις που έχει αναδείξει σε δημοσιεύματά του το documentonews.gr, ουκ ολίγα. Περιπτώσεις που από ότι φαίνεται δεν έχουν τελειωμό. Μία περίπτωση η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα για τους λόγους της επιλογής του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι και αυτή της τοποθέτησης στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), Νικόλαου Γερασιμίδη. Σύμφωνα με καταγγελίες στο documentonews.gr η τοποθέτηση του στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΕΜΕΑ το Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου, εγείρει ζητήματα, καθώς ο ίδιος ναι μεν διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ όπως ορίζει η νομοθεσία αλλά όχι εξειδίκευση στον τομέα της ασφάλειας.
Το 2005 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στην ίδρυση του ΚΕΜΕΑ. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέρεται στο υπ αριθμόν 224 και ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2005 ΦΕΚ, το «ΚΕΜΕΑ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Σκοπός του ΚΕΜΕΑ με βάση και τον ιδρυτικό του νόμου (ν. 3387/2005) είναι η «διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν στην πολιτική ασφαλείας..». Επίσης το ΚΕΜΕΑ παρέχει υπηρεσίες «γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα για τα θέματα αυτά προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή άλλους φορείς».
Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΜΕΑ όσο και οι Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής διορίζονται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η θητεία τους είναι τριετής και ειδικά για τη θέση του Διευθυντή και του Αναπληρωτή Διευθυντή απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα. Τόσο σε τίτλους σπουδών όσο και σε επιστημονικό έργο, ειδικά σε τομείς συναφείς με το έργο και την αποστολή του ΚΕΜΕΑ, όπως οι διεθνείς σχέσεις, η διεθνής ασφάλεια και η αντεγκληματική πολιτική.
Ειδικότερα το άρθρο 7 του ιδρυτικού νόμου του ΚΕΜΕΑ, ορίζει ρητά ότι ο «Διευθυντής απαιτείται να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και αξιόλογο επιστημονικό έργο στους τομείς των διεθνών σχέσεων ή της πολιτικής και στρατηγικής εθνικής και διεθνούς ασφάλειας ή της αντεγκληματικής πολιτικής ή να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της ασφάλειας σε συνδυασμό με επαρκή εμπειρία στη διοίκηση».
Δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στην ασφάλεια
Στην περίπτωση όμως του σημερινού αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΕΜΕΑ Νίκου Γερασιμίδη τίθενται σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένα σοβαρά ερωτήματα τα οποία και θα πρέπει να απαντηθούν. Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ο Νικόλαος Γερασιμίδης είναι ένα πρόσωπο με μακρά κομματική πορεία στη ΝΔ. Κουμπάρος της αδερφής του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, ορίστηκε το 2019 αναπληρωτής γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού της ΝΔ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γερασιμίδης έχει διατελέσει κατά το παρελθόν «πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων του κόμματος, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», ενώ το 2007 και το 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στα Ιωάννινα.
Σε ότι αφορά τις σπουδές του ο Νίκος Γερασιμίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πατρών και Παιδαγωγικών Σπουδών στη ΣΕΛΕΤΕ. Με λίγα λόγια διαθέτει το πτυχίο ΑΕΙ που απαιτεί η νομοθεσία ωστόσο τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με το δεύτερο σκέλος του νόμου της κυβέρνησης Καραμανλή το οποίο έφερε την υπογραφή του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο Νίκος Γερασιμίδης διαθέτει «24 έτη εκπαιδευτικής εμπειρίας σε Λύκεια των Αθηνών και των Ιωαννίνων», απασχολήθηκε ως «εκπαιδευτής στελεχών σε επαγγελματικές σχολές», ενώ ήταν και εξωτερικός συνεργάτης σε διαφημιστική εταιρεία. Αντιλαμβάνεται δηλαδή κανείς ότι η επαγγελματική του πορεία δεν έχει καμία σχέση με τον τομέα της Ασφάλειας και «επομένως αποδεδειγμένη εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της ασφάλειας», όπως ορίζει η νομοθεσία. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι κατά πόσο ο συγκεκριμένος διορισμός πληροί τους όρους και της προϋποθέσεις του νόμου ή τίθενται νομικά ζητήματα. Ακόμη όμως και να είναι σύννομος ο διορισμός, η συγκεκριμένη τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη. Ο διορισμός δηλαδή κομματικού στελέχους και πολιτευτή της ΝΔ σε μία νευραλγική θέση που απαιτεί εξειδίκευση στους τομείς της Ασφάλειας ή αξιόλογο επιστημονικό έργο με μόνο κριτήριο την κουμπαριά με την αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη εγείρει ζητήματα αξιοκρατίας. Εκτός και αν ο κύριος Γερασιμίδης διαθέτει «αξιόλογο επιστημονικό έργο στους τομείς των διεθνών σχέσεων ή της πολιτικής και στρατηγικής εθνικής και διεθνούς ασφάλειας ή της αντεγκληματικής πολιτικής» όπως ορίζει η νομοθεσία. Από το βιογραφικό του πάντως και από τις καταγγελίες στο documentonews.gr δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο.